Review Motu 1248 Audio Interface

Review

Motu 1248

Audio Interface

ارد انزابی­پور

 

شرکت آمریکایی Mark Of The Unicorn که به MOTU معروف است سابقه طولانی در صدای دیجیتال دارد و هم نرم­افزارها و هم سخت افزارهایش بسیار پرطرفدارند. من شانزده سال است که از رابط­های صوتی این سازنده استفاده می­کنم و نرم­افزار Digital Performer نیز در بین آهنگسازان فیلم بسیار محبوب می­باشد.

رابط­های صوتی ارتباط تنگاتنگی با صنعت کامپیوتر دارند و هر چند سال یکبار، سازندگان مجبورند که خود را با صنعت در حال تاخت کامپیوتر هماهنگ کنند. اکنون نیز مدتی­است که تحولات مهمی در این صنعت رخ می­دهد. مک، اینترفیس تاندربولت را ارایه­کرده و از طرف دیگر صدارسانی در اجراهای زنده موسیقی، به بازار اصلی موسیقی بدل شده­است که نیاز به ابزارهای دیجیتال با تعداد زیاد ورودی و خروجی با انعطاف زیاد دارد. تقریبا همه می­دانند که آینده­ی صدای دیجیتال در شبکه است. بنابراین رابط­های صوتی تحت شبکه در آینده، پاسخ اصلی خواهند بود. اما هم اکنون پروتکلی که مورد اجماع همه باشد انتخاب نشده و هر سازنده­ای دارد به سویی می­رود. پروتکل­هایی مانند دانته و راوِنا مشتریان خود را دارند. اما Motu پروتکل AVB را که open source است انتخاب­کرده و بر مبنای Web page عمل می­کند.

ابزارهای معرفی­شده توسط Motu متنوع هستند و کاربران می­توانند ابزاری را که بیشتر متناسب با نیازشان است انتخاب­کنند و حتی براحتی ابزارهای مختلف را ترکیب نمایند. راه حل Motu شامل اتصالات USB 2، تاندربولت و شبکه (با استفاده از کانکتور استاندارد شبکه RJ45) می­باشد. پس به آسانی می­توان رابط­های مختلف این سازنده را با کابل شبکه به هم متصل­کرد. اکنون لیست ابزارهای این سازنده شامل رابط همه کاره­ای مانند 1248، به علاوه ی رابط­های فقط شامل ورودی و خروجی­های خط (16A)، یا پیش تقویت­کننده­ی میکروفن (8M & B16)، یا ورودی و خروجی­های دیجیتال (112D)، یا فقط تعداد زیادی ورودی خط (24Ai) و یا فقط تعداد زیادی خروجی خط (24Ao) می­باشد. می­توان متناسب با نیاز، ترکیبات مختلفی را انتخاب­کرد و حتی در آینده و متناسب با تغییر نیاز، ابزار جدیدی را از این سازنده تهیه­کرده و با کابل شبکه آن را به باقی سیستم متصل نمود. حتی این امکان وجود دارد که چند کامپیوتر و چند رابط صوتی را روی شبکه داخلی قرار داد تا هرکامپیوتری به کمک سوئیچ­های شبکه به هر رابطی دسترسی داشته­باشد (شکل 2).

شکل 2

اما موضوع بررسی این شماره، رابط صوتی 1248 است که شامل چهار پیش تقویت­کننده­ی میکروفن، دو عدد ورودی مستقیم سازهای الکتریکی مانند گیتار پیکاپ دار، هشت عدد ورودی خط آنالوگ و دوازده عدد خروجی خط آنالوگ می­باشد. از این دوازده خروجی آنالوگ، یک جفت خروجی اصلی و یک جفت برای مانیتور هستند که ولوم تنظیم خاص خود را دارند. دو عدد خروجی هدفون با ولوم کنترل صدای مجزا، نیز در نظر گرفته­شده است. ارتباطات دیجیتال هم مفصلند: ورودی و خروجی SPDIF روی کانکتور RCA، دو جفت کانکتور اپتیکال ADAT برای شانزده عدد ورودی و خروجی دیجیتال ADAT (که در فرکانس 96 کیلوهرتز به هشت عدد کاهش می­یابند)، یک جفت کانکتور BNC برای همزمانی، و سه عدد کانکتور مهم شامل USB، شبکه و تاندربولت که امکان این را فراهم می­کنند تا 1248 به روش­های متنوعی به کامپیوتر و ابزارهای دیگر متصل شود (شکل 3).

شکل 3

جلوی دستگاه هم علاوه بر ولوم­های کنترل خروجی­های اصلی، مانیتور و هدفون­ها، شامل پیچ تنظیم سطح دو ورودی مستقیم ساز و تنظیم بهره­ی چهار پیش تقویت­کننده­ی میکروفن نیز هست که به صورت دیجیتال و با دقت یک دسی­بلی کنترل می­گردند برابر با 63 دسی­بل بهره را تحویل می­دهند. چهار تقویت­کننده­ی میکروفن هر کدام دو کلید فعال­سازی تغذیه­ی فانتوم 48 ولت و پد تضعیف کننده­ی بیست دسی­بلی را نیز دارند. سپس در سمت راست، نمایشگر تک رنگ آبی سفید تعبیه­شده که نمایشگر ستونی تراز سیگنال­های ورودی و خروجی را برای تمامی ورودی­ها و خروجی­ها، و نیز وضعیت و فرکانس مبنای زمانی را نشان می­دهد.

مشخصات الکتریکی هم کاملا قابل توجه است: تراز مجموع نویز و واپیچش برابر با -110 دسی بل؛ گستره پویایی برای ورودی­های آنالوگ برابر با 117 دسی­بل و برای خروجی­های آنالوگ برابر با 123 دسی بل ! پاسخ فرکانسی بین 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز با دقت 0.1 دسی­بل؛ حداکثر تراز سیگنال ورودی برابر با 24 dBu، حداکثر تراز سیگنال خروجی برابر با 20 dBu، و نویز معدل ورودی پیش تقویت­کننده­های میکروفن (EIN) برابر با -128 dBu می­باشد که مقادیر بسیار خوبی هستند و نشان می­دهد که مشخصات مبدل­های صوتی روز به روز بهتر می­شود.

1248 همچنین دارای یک پردازشگر قوی داخلی (DSP) نیز هست که می­تواند میکسر پیچیده­ای را با تعداد زیاد ورودی و خروجی به همراه پردازشگرها و افکت­های همزمان بر روی ورودی­ها ارایه کند (شکل 4). این میکسر برروی یک صفحه­ی وب ارایه می­شود و می­توان آن را توسط مرورگر اینترنت اجرا نمود. بنا براین تمام ابزارهایی که می­توانند مرورگر را اجرا کنند مانند گوشی­های تلفن همراه و تبلت­ها نیز می­توانند به این میکسر دسترسی داشته باشند. هر کسی از نوازندگان می­تواند (و در صورت لزوم: با داشتن رمز عبور) میکسر را برای شنیدن مناسب خودش با گوشی­اش تنظیم کند.

شکل 4

این میکسر دارای 48 ورودی است که هر ورودی آن افکت­های گیت، اکوآلایزر، فیلتر حذف بم و یک کمپرسور بر مبنای LA2A معروف را به اضافه­ی کنترل­های پن، فیدر، قطع، سولو و ترکیب دو کانال برای عملکرد استریو را ارایه می­کند. همچنین هفت خروجی Aux و چهار گروه به علاوه­ی یک پردازشگر ریورب نیز موجود می­باشند.

نرم­افزار  Audio Tools هم برای بررسی و تحلیل سیگنال­های صوتی، ارایه شده و دارای اسیلوسکوپ، تحلیل­گر فاز، اسپکتروگرام و تحلیلگر استریو است.

مانند دیگر ابزارهای این سازنده، کیفیت محصول خیلی خوب است. پیش تقویت­کننده­های میکروفن، شفاف و خوب هستند و کیفیت کلی صدا، کاملا بالا و بروز است. تنظیمات روی پانل، مناسب بوده و نمایشگر ورودی اطلاعات را بخوبی ارایه می­کند. میکسر نرم­افزاری آن هم کاملا پرقدرت است.

ترکیب سه نوع اتصال به کامپیوتر، به کارایی این دستگاه بسیار می­افزاید. سازنده، تاندربولت را روی ویندوز هم ارایه­داده و در تلاش آست آن را بهبود ببخشد. تاخیر دیجیتال (Latency) با 32 نمونه، عملی است و در کامپیوترهای بسیار پرقدرت، تاخیر 12 نمونه هم ادعا شده­است. اتصال به کمک AVB هم کاملا عملی است و می­توان 1248 را در فاصله­ی دوری از کامپیوتر قرار داده و با کابل شبکه متصل کرد. این کار (فاصله ی زیاد) با اتصال USB یا تاندربولت عملی نیست. البته شاید Latency بیشتر شود.

Motu همواره سازنده­ی مطمئنی بوده و ابزارهایش را با بهایی کمتر از کیفیتی که تحویل می­دهد ارایه می­کند. با این سری جدید نیز به روش خود پایبند بوده و گستره­ی محصولات نیز به کارایی این سری می­افزاید.

About the Author

babak1410@yahoo.com

Related Post